Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Ναι, λοιπόν…Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από το σπίτι!

 Ο Κορωνοϊός μας έχει εξαναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους σε απόμακρυσμένη εργασία….αλλά η τεχνολογία φαίνεται να είναι ήδη έτοιμη για κάτι τέτοιο.

Γράφω από το σπίτι.

Η επιχείρησή που εργάζομαι μου ζήτησε (όπως και σε εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους) να εργαστούμε εξ αποστάσεως και να συμβάλλουμε στην ενθάρρυνση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην εποχή του Κορωνοϊού.

Στην πραγματικότητα ως κοινωνία, προετοιμαζόμαστε για αυτήν την στιγμή εδώ και δεκαετίες και είμαστε πιο εξοπλισμένοι και έτοιμοι για να λειτουργήσουμε ως ένα απέραντο εργατικό δυναμικό, όπως ποτέ άλλοτε.

Είμαι πιο τυχερός από τους περισσότερους μιας και η εργασία μου βασίζεται στην τεχνολογία, σε υπολογιστές, δίκτυα και επικοινωνίες που όλα αυτά συντελούν στη διαμόρφωση της ψηφιακής κοινωνίας, αυτό που ήδη ζούμε. Ένα laptop, μία σύνδεση internet, το απαραίτητο software και είσαι έτοιμος, μπορείς να κάνεις τα πάντα… Πραγματικά αισθάνομαι παράξενα για το πόσα πράγματα για την εργασία μου μπορώ να ελέγξω και να διαχειριστώ από το σπίτι μου αλλά αισθάνομαι επίσης παράξενα τυχερός γιατί πολλά από αυτά που μπορώ να κάνω σήμερα από το σπίτι μου δεν ήταν δυνατόν να τα κάνω στις αρχές του αιώνα…

Χρόνια τώρα λόγω δουλειάς χρειαζόταν να εργαστώ απομακρυσμένα είτε πάνω σε ένα project ή να παρέχω κάποια υποστήριξη ή ακόμα να εκμεταλλευτώ τις “κλειστές” ώρες της επιχείρησης για να κάνω κάποια συντήρηση στα υπολογιστικά συστήματα. Πάντα όμως οι εργασίες ήταν συγκεκριμένες και περιορισμένες, δεν μπορούσες π.χ να κάνεις μία εργασία με μία εφαρμογή που είχες εγκατεστημένη στον υπολογιστή της δουλειάς ενώ εσύ ήθελες να εργαστείς στο σπίτι. Ακόμα και σημαντικά αρχεία (documents, sheets, databases κ.ά.) έπρεπε να τα κουβαλάς μαζί σου αν αυτό ήταν εφικτό για να τα δουλέψεις εκτός γραφείου. Για λογιστικά, ERP προγράμματα ή εφαρμογές μισθοδοσίας δεν το συζητάμε. Θυμάμαι πόσες φορές ήθελα να κάνω κάτι από το σπίτι για τη δουλειά μου και πάντα κάτι δεν είχα…. ένα πρόγραμμα, ένα αρχείο, μία πρόσβαση ή ακόμα και τη γρήγορη σύνδεση της επιχείρησης.

Σήμερα απολαμβάνουμε πανταχού σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε μία σειρά από συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως επιτραπέζιο υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, tablet, κινητό και έξυπνα ρολόγια. Η επικοινωνία είναι σχεδόν αναπόφευκτη….

Κάθε μία από τις παραπάνω συσκευές είναι αρκετά ισχυρή ώστε να χειρίζεται την παραγωγικότητά μας καθώς και την ψυχαγωγία μας. Κάθε οθόνη πλέον προσφέρει αρκετά ευκρινής ανάλυση που κάνει την εργασία παραγωγική και ξεκούραστη.

Όλο το υλικό εργασίας μας, documents, sheets, pdf, e-mails, είναι πάντα προσβάσιμα από παντού. Ακόμη και αν αφήσω τον φορητό υπολογιστή μου στο γραφείο γνωρίζω ότι όλα μου τα έγγραφα είναι άμεσα διαθέσιμα σε εμένα από οποιοδήποτε υπολογιστή αρκεί να συνδεθώ και είτε χρησιμοποιώ το Docs της Google ή το OneDrive της Microsoft να μπορώ να δουλέψω. Ακόμα και αν χαλάσουν όλοι οι υπολογιστές μου θα μπορούσα να αγορασω άλλον ή να δανειστώ κάποιον και να συνδεθώ άμεσα σε όλα μου τα αρχεία και εφαρμογές. Προγράμματα όπως word, excel, powerpoint, erp εφαρμογές, adobe programs, Autodesk και τόσα άλλα….όλα είναι στο Cloud. Πρόσβαση από παντού, το μόνο που χρειάζεται: μία σύνδεση internet.

Τα εικονικά γραφεία είναι πιο πρακτικά, παραγωγικά και πιο ευέλικτα από τα πραγματικά.

Τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει εικονικές συναντήσεις και απομακρυσμένες παρουσιάσεις σε χώρους εργασίας που σου επιτρέπουν να επικοινωνείς σε πραγματικό χρόνο με άτομα και ομάδες που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Η τηλεδιάσκεψη έχει εξελιχθεί τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε software όπου πλέον οι απομακρυσμένες συναντήσεις έχουν καθιερωθεί ακόμα όταν οι ομάδες εργασίας βρίσκονται στο ίδιο κτίριο. Εκτός από γνωστά συστήματα τηλεδιάσκεψης υπάρχουν μέχρι και VR (virtual reality) που πραγματοποιούνται σε εικονικά γραφεία… οπότε καταλαβαίνεται για τι είδους εξέλιξη μιλάμε.

Όλα τα παραπάνω συντελούν στο ότι η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμη πραγματικότητα για εκατομμύρια εργαζόμενους. Το να εργάζεσαι από τον οικείο δικό σου χώρο σίγουρα έχει πολλά ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη που επηρεάζουν θετικά την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και τη διαύγεια. Βέβαια όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα ορισμένο επίπεδο πειθαρχίας και συνήθειας. Έτσι λοιπόν υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες για μία επιτυχημένη απομακρυσμένη εργασία:

Καταρχάς, πάρ’ το σοβαρά!
  • Όρισε ένα πρόγραμμα που θα το τηρείς για κάθε οκτάωρο σου ή για όσες ώρες δουλεύεις
  • Μην κοιμάστε (εκτός από την επιπλέον ώρα που κερδίζετε από την μετακίνηση)
  • Δεν είμαστε με τις πιτζάμες, πλενόμαστε, ντυνόμαστε (σίγουρα με πιο άνετα ρούχα) γιατί όχι και ξυριζόμαστε ακόμα
  • Φοράμε το ρολόι μας κανονικά
  • Κάνουμε διάλειμμα αν κάνουμε και στην εργασία μας και τρώμε το γεύμα μας κανονικά όπως θα κάναμε και στη δουλεία μας
  • Όταν ολοκληρώσουμε φροντίζουμε να έχουμε τελειώσει όλα τα tasks που είχαμε στο πρόγραμμά μας και προγραμματίζουμε την επομένη μέρα
  • Επίσης είναι σημαντικό να φανταστούμε ότι οι συνεργάτες μας είναι και εργάζονται δίπλα μας, απαντώντας σε όλα τα email τους άμεσα και επικοινωνόντας μαζί τους ακόμα και με video κλήσεις ή instant messages.



Υπάρχουν βέβαια πολλές θέσεις εργασίας κυρίως εκτός του χρηματοοικονομικού τεχνολογικού τομέα, που δεν μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως. Ακόμη και εργοστάσια με αυτοματισμούς και ρομποτικές τεχνολογίες που εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος τον εργασιών εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπους. Σχετικά με αυτό, ρωτήστε τον Elon Musk που κάποτε προσπάθησε να κατασκευάσει ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έμαθε τον σκληρό τρόπο που τα ρομπότ δεν υποκαθιστούν τους ανθρώπους όταν πρόκειται για “ωραία” δουλειά.

Προφανώς, υπάρχουν πολλά επαγγέλματα για τα οποία η εργασία στο σπίτι δεν είναι δυνατή επιλογή.

Το ξέσπασμα του Κορωνοϊού είναι δύσκολο για όλους μας, αλλά παρά τις κακουχίες, είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι γι ‘αυτό. Η δουλειά μας μπορεί να γίνει απομακρυσμένα και όσο πιο σύντομα το αποδεχόμαστε και παραμένουμε σπίτι, τόσο πιο γρήγορα όλα αυτά θα τελειώσουν.

Άλλωστε το να μένεις σπίτι δεν είναι και τόσο κακό. Έχουμε internet, Nova, Netflix, Amazon, AppTV, τόσα δορυφορικά, youtube, PS4… Μπορείτε να φανταστείτε ότι είστε παγιδευμένοι στο σπίτι με όλα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: