Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Safesurfs.net | Ξαφνικά έγινε η home page μου....


Ένας συνάδελφος με φώναξε στο γραφείο του και μου λέει "εκεί που σέρφαρα στο internet (με Chrome web browser) όποια σελίδα και αν ανοίγω αντί για την defaut σελίδα της εταιρείας ανοίγει την σελίδα www.Safesurfs.net, ακόμα και αν ανοίξω μία επιπλέον σελίδα (σε ένα νέο tab) η πρώτη σελίδα που δείχνει ο Chrome είναι το site Safesurfs.net. Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις του Chrome default σελίδα ήταν της εταιρείας και σαν search engine page η σελίδα της Google, όλες οι ρυθμίσεις φυσιολογικές σαν ο Chrome να τις αγνοούσε.


Αυτή ήταν η αρχική σελίδα, και όχι αυτή που υπήρχε στις ρυθμίσεις 

To Safesurfs.net πρόκειται για "μηχανή αναζήτησεις" και καλά όπως το google.
Στην πραγματικότητα είναι ένα hijacker όπως ονομάζετε στην γλώσσα της πληροφορικής, Και είναι ένα είδους παραπλανιτικού search engine site όπου ανάλογα με της λέξεις που ψάχνει κάποιος σε οδηγεί σε site με κακόβουλα προγράμματα όπου μπορεί να προσβληθεί ένας υπολογιστής με μεγάλες επιπτώσεις στον χρήστη. Από κλοπή λογαριασμών, προσωπικών αρχείων, ακόμα και παρακολούθηση (hacking) του υπολογιστή. Συνεπώς είναι κάτι που μπορεί να εξελιχθεί αρκετά σοβαρό.

Στο θέμα μας τώρα. Καταρχάς ρώτησα τον συνάδελφο τι έκανε τελευταία φορά πριν αρχίζει να έχει αυτήν την συμπεριφορά ο υπολογιστής του. Μου είπε ότι εγκατέστησε από ένα site download ένα πρόγραμμα που ήθελε να δοκιμάσει για μία εργαστηριακή εργασία που έκανε. Μιας και ο συγκεκριμένος συνάδελφος εργάζεται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Συνεπώς η έρευνα στο internet και οι πειραματισμοί με διάφορες εφαρμογές είναι απαραίτητες.
Προφανώς κατά την διάρκεια εγκατάστασης της δωρεάν εφαρμογής κάπου στην οθόνη με μικρά γράμματα υπήρχε προειδοποίηση προς τον χρήστη ότι μαζί με την εφαρμογή θα αλλάξει και η default page σε Safesurfs.net.

Πρώτα είδα τον task manager των windows 7 profesional, ότι δεν "τρέχει" κάποια περίεργη εφαρμογή ή υπηρεσία (service). Στην συνέχεια πήγα στο Control panel στις εφαρμογές και κοίταξα προσεκτικά αν υπάρχει κάποια εφαρμογή που μου είναι άγνωστη και πάλι δεν είδα κάτι.




Δεξί κλικ στο εικονίδιο του Chrome που βρίσκετε στην επιφάνεια εργασίας μας


Ώσπου έκανα δεξί κλικ στο εικονίδιο του Chrome στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή και διαπίστωσα ότι η διαδρομή και συγκεκριμένα ο προορισμός του εκτελέσιμου αρχείου Chrome.exe είχε αλλάξει . Αντί να είναι "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" η διαδρομή είχε τροποποιηθεί και ήταν όπως η εικόνα 1.

εικόνα 1


Ο σωστός προορισμός του Chrome.exe


Τέλος, πήγα και διόρθωσα την διαδρομή σε "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe"του εκτελέσιμου αρχείου στο πεδίο θέση προορισμού, Στην συνέχεια άνοιξα τον Google Chrome και το πρόβλημα είχε αποκατασταθεί, η default σελίδα αλλά και η default search engine Google που είχα ορίσει επανήλθε. Και όλα παίζουν όπως πριν.
Όπως είπαμε και προηγουμένως το Safesurfs.net είναι ένα hijacker που μπορεί να μολύνει web browsers όπως ο Internet explorer, Safari ή Firefox.

Δεν υπάρχουν σχόλια: