Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Cloud.. Υπάρχει Ασφάλεια ;


Ποιος δεν θέλει να έχει πρόσβαση στα αρχεία του από οπουδήποτε και από οποιαδήποτε συσκευή του (pc-tablet-smartphone-smartwatch) ; Mε ολοένα να αυξάνονται οι ανάγκες αποθήκευσης αρχείων αλλά και η πρόσβαση από παντού σε αυτές να είναι αναγκαία, και για κάποιους, όπως οι εταιρίες, απαραίτητη. Εδώ βέβαια εύλογα προκύπτουν και τα εξής: τι γίνετε σε περίπτωση βλάβης της υπηρεσίας που μας παρέχει του cloud (dropbox, googledrive, iCloud και πολλές άλλες
υπηρεσίες που υπάρχουν), η ακόμα χειρότερα τι γίνετε εάν κάποιες από αυτές τις εταιρίες κλείσει; και τέλος το μεγαλύτερο αγκάθι, που είναι η ασφάλεια, καθώς έχει αποδειχτεί τον τελευταίο καιρό ότι καμιά υπηρεσία δεν είναι απαραβίαστη ενώ δεν είναι και λίγα τα κενά ασφαλείας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Για όλους λοιπών τους παραπάνω λόγους αλλά κυρίως για να έχετε εσείς των έλεγχο των δεδομένων σας, υπάρχουν τα NAS (Network Attached Storage), όπου έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύεται τα δεδομένα σας σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον στο σπίτι σας ή στην εταιρίας σας .Αγοράζοντας λοιπών μία τέτοια συσκευή NAS μπορείτε να στήσετε το δικό σας προσωπικό cloud για να έχετε πρόσβαση στα δεδομένα σας όπου και άν βρίσκεστε.
Εδώ να λάβετε υπόψιν σας ότι όλες οι συσκευές NAS είναι πολύ απλές στη σύνδεση και στην εγκατάστασή τους (συνδέονται στο router σας ή στο switch του δικτύου σας) και μέσω εφαρμογής (mobile) που διατίθεται από κάθε κατασκευαστή γίνεται πολύ απλό ακολουθώντας απλά βήματα.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως για τις εταιρίες είναι μία πραγματικά πολύ καλή οικονομική επένδυση μίας και σε συνδυασμό με ένα smartphone δίνετε την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της εταιρίας από παντού με ασφάλεια.

Τι να έχουμε υπόψιν μας πριν αγοράσουμε:
Εάν τη συσκευή NAS την θέλουμε για οικιακή χρήση τα πράγματα είναι πιο απλά αρκεί να προσέξουμε την συνδεσιμότητα αν μας κάνει καθώς και το κατά πόσο εύχρηστη είναι η εφαρμογή που το συνοδεύει.
Εάν τώρα τη συσκευή NAS την θέλουμε για επαγγελματική χρήση θα πρέπει να προβληματιστούμε στα εξής : πόσοι χρήστες θα συνδέονται; τι δυνατότητες έχει η εφαρμογή που συνοδεύει το προϊών; έχει υποστήριξη virtualisation; τι μέγιστη χωρητικότητα έχει η συσκευή; για να δούμε αν θα μας καλύψει στο μέλλον. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουμε για την σωστή επιλογή, φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν σε κάθε συσκευή NAS διαμορφώνουν και την τελική τιμή.

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα τέτοιων συσκευών NAS χωρίς να κοστίζουν ακριβά σε σχέσει με τις δυνατότητες που προσφέρουν, μπορεί να δεχτούν από έναν έως δέκα δίσκους αλλά οι συσκευές με δύο δίσκους αποτελούν πολύ καλό σημείο εκκίνησης .
Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες συσκευές επιλεκτικά για να πάρετε μια ιδέα και να ξεκινήσετε το ψάξιμο....Καλό Googling....

Synoloy DiskStation DS 214 se, Τιμή (με ΦΠΑ) 160 euro, εισαγωγέας www.netconnect.gr
 

Zyxel NSA325 v2 Τιμή (με ΦΠΑ) 160 euro, εισαγωγέας www.digitalsima.gr

QNAP HS-210 Τιμή (με ΦΠΑ) 310 euro, εισαγωγέας www.datanoisis.gr


Συντάκτης : Βασιλόπουλος Θέμης

Δεν υπάρχουν σχόλια: