Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Τι γνωρίζουμε για το wifi ;

Το wifi το χρησιμοποιούμε καθημερινά στις ηλεκτρονικές μας συσκευές και είναι πλέον απαραίτητο στην τι γνωρίζουμε για το wifiκαθημερινή μας διασύνδεση με το internet για να μάθουμε.

Μία ασύρματη σύνδεση μεταξύ συσκευών που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς τεχνικές γνώσεις από τους χρήστες.

Πόσα πράγματα γνωρίζουμε όμως για αυτήν την καθημερινή μας συνήθεια ; Γιατί κάποιες φορές η λήψη είναι κακή, τι είναι όλα αυτά τα πρότυπα τεχνολογίας του wifi και πως αυτά επηρεάζουν τον τρόπο που εμείς το χρησιμοποιούμε ; Πάμε να απαντήσουμε σε κάποια σημαντικά ερωτήματα για το wifi.

Το WiFi δεν είναι και τόσο παλιά ανακάλυψη!

Η τεχνολογία WiFi (Wireless Fidelity) δεν είναι και τόσο παλιά καθώς αναπτύχθηκε το 1999 με πρώτο πρότυπο το IEEE 802.11. Τα επόμενα 20 χρόνια εξελίχθηκε ραγδαία μιας και συνέπεσε τεχνολογικά με την ανάγκη συνεχούς διασύνδεσης τον κινητών συσκευών με το Internet.

To WiFi είναι ένα πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας που χρησιμοποιείται σε ασύρματα τοπικά δίκτυα (WLAN). Επιτρέπει σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές να ανταλλάσσουν δεδομένα ή να συνδέονται στο διαδίκτυο με τη χρήση ραδιοκυμάτων. Τα ραδιοκύματα ενός δικτύου WiFi μεταδίδονται στις συχνότητες 2,4 GHz ή 5 GHz. Αυτά χρησιμοποιούν τα πρότυπα δικτύωσης 802.11 τα οποία είναι μια οικογένεια προτύπων WiFi του ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers)

Τι είναι τα πρότυπα wifi και τι σημασία έχουν για εμάς

Σίγουρα θα έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για τα πρότυπα wifi με ονόματα όπως IEEE 802.11b και IEEE 802.11 b/g/n. Το IEEE που βρίσκετε στην αρχή του κάθε προτύπου είναι τα αρχικά από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Institute of Electrical and Electronics Engineers) που καθορίζει αυτά τα πρότυπα.  Το πρώτο πρότυπο WiFi ήταν το IEEE 802.11 το οποίο επέτρεπε ταχύτητες μετάδοσης μέχρι και 2 Mbps. Τα ονόματα δικτύου με συγκεκριμένα γράμματα υποδεικνύουν τις τεχνικές εξελίξεις. Τα πιο σημαντικά είναι:

IEEE11b: Ταχύτητες μετάδοσης έως και 11 Mbps μέσα από τη συχνότητα των 2.4 GHz

IEEE11a: Ταχύτητες μετάδοσης έως και 54 Mbps μέσα από τη συχνότητα των 5 GHz

IEEE11g: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “b” με ταχύτητες μετάδοσης έως και 54 Mbps

IEEE11n: Παράλληλη χρήση των συχνοτήτων 2.4 και 5 GHz για ταχύτητες έως και 600 Mbps

IEEE 11ac: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “n” με ταχύτητες μετάδοσης έως 6,933 Mbps

IEEE11ax: Πιο εξελιγμένη έκδοση του προτύπου “ac” με ταχύτητες μετάδοσης έως 9,600 Mbps

Είναι συμβατά μεταξύ τους τα διάφορα πρότυπα WiFi;

Γενικά δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμβατότητα των προτύπων WiFi από την νεότερη έκδοση προς τις προηγούμενες εκδόσεις. Ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα συμβατότητας σε συσκευές κυρίως σε περιπτώσεις που δεν έχουν ενημερωθεί με νέα upadates-ενημερώσεις οι συσκευές. Η αναβάθμιση-ενημέρωση των ηλεκτρονικών συσκευών κυρίως των παλαιοτέρων τεχνολογικά είναι απαραίτητη για να μπορούν να είναι συμβατές με τα σύγχρονα πρότυπα wifi. Ωστόσο οι πιστοποιημένες τερματικές συσκευές WiFi είναι συμβατές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, το τελευταίο πρότυπο WiFi 6 είναι προς τα κάτω συμβατό με τα 802.11a, b, g, n και ac. Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο ότι ενδέχεται να προκύψουν απώλειες με το διαθέσιμο bandwidth εάν συσκευές διαφορετικών προτύπων επικοινωνούν μεταξύ τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.ThinkTech.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: