Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Μάθετε για τους δίσκους SSD και HDD.

Δίσκοι HDD επίστρωση
Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους δίσκους HDD και SSD, τι δυνατότητες  σας προσφέρουν, και πως μπορείτε να τις αξιοποιήσετε ;
Ήρθε λοιπόν η ώρα να μάθετε τα πάντα για του δίσκους SSD και HDD.
Η τεχνολογία στους σκληρούς δίσκους είχε χρόνια να προχωρήσει παρακάτω σε ποιο σύγχρονες κατασκευές και τεχνολογίες, για χρόνια ο παραδοσιακός δίσκος HDD αποτελεί το ποιο συνηθισμένο αποθηκευτικό μέσο. Ο Σκληρός δίσκος HDD αποτελείται απο μεταλλικές στρογυλλές πλάκες (δίσκοι) οι οποίες έχουν μαγνητική επίστρωση
[εικόνα 1], αυτή η επίστρωση κρατάει αποθηκευμένα στην επιφάνεια των δίσκων τα δεδομένα σας, ενώ μία κεφαλή με βραχίωνα αναλαμβάνει να γράφει να σβήνει και φυσικά να διαβάζει τα αρχεία καθώς οι μεταλλικοί δίσκοι περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα.
Δίσκοι HDD επίστρωση
[Εικόνα 1]
Ένας δίσκος SSD κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά αλλά αντί για τους μεταλλικούς δίσκους με την μαγνητική επίστρωση τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μία συστοιχία απο τσιπ μνήμης [εικόνα 2] που βρίσκονται μέσα στο δίσκο SSD. Τα τσιπ μνήμης των δίσκων SSD διαφέρουν απο τα τσιπ μνήμης των Usb flash ως αναφορά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αλλά και η ποιότητα κατασκευής των chip είναι πολύ καλύτερη απο των usb κάνοντας τα πολύ πιο αξιόπιστα πράγμα που εξηγεί και το πολύ μεγαλύτερο κόστος αγοράς.
Δίσκοι SSD-thinktech.gr
[Εικόνα 2]
Τόσο οι HDD όσο και οι SSD κάνουν την ίδια δουλειά κατά την γενικότερη έννοια, είναι δηλαδή το σπίτι του συστήματός μας και κρατούν τα αρχεία μας προσβάσιμα είτε είναι ταινίες, μουσική οτιδήποτε ψηφιακό αρχείο. Κάθε τύπος αποθηκευτικού μέσου έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που θα αναλύσουμε αμέσως τώρα.
Ταχύτητα: Σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό όπου οι δίσκοι SSD διαπρέπουν, αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό απο κάποιον αν δει το πόσο γρήγορα φορτώνει το οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα σε δευτερόλεπτα. Όλες οι εφαρμογές σε ένα τέτοιο σύστημα θα τρέχουν πολύ ποιο γρήγορα, οι επιδόσεις σε ταχύτητα θα είναι πολύ υψηλές. Ένας δίσκος HDD λόγω της μηχανικής τεχνολογίας που έχει σε βραχίονα και δίσκους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αυξήσει την ταχύτητα περιστροφής του για να γίνεται η ανάγνωση των δεδομένων.
Χωρητικότητα: Παρότι οι δίσκοι SSD φτάνουν το πολύ μέχρι τα 4 TB χωρητικότητας το κόστος τους είναι πάρα πολύ υψηλό και αυτό τους κάνει να μην είναι ακόμη τουλάχιστον προσιτούς στον μέσω χρήστη. Αν κρίνουμε ότι πλέων ο όγκος των δεδομένων είναι που μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση κάνει του δίσκους HDD ποιο προσιτούς.
Ανθεκτικότητα: Ένας δίσκος SSD δεν έχει μηχανισμούς που πρέπει να κινηθούν όπως βραχίονας και δίσκοι, συνεπώς τα δεδομένα θα είναι ποιο ασφαλή στην περίπτωση που το laptop σας χτυπήσει κάπου, αν και στους δίσκους HDD υπάρχει η δυνατότητα η κεφαλή να »μαζέψει»σε περίπτωση πτώσης ή τραντάγματος αλλά σε κάθε περίπτωση οι κεφαλές που γυρίζουν με χιλιάδες στροφές είναι εύκολο, αν υπάρχει κάποιο τράνταγμα να υπάρχει απώλεια δεδομένων.
Θόρυβος: Λόγω της λειτουργίας των κεφαλών και του βραχίονα στους δίσκου HDD ο θόρυβος είναι αναγκαστικός αντίθετα οι SSD δεν έχουν καθόλου θόρυβο.
Κατακερματισμός (fragmentation):Επειδή οι HDD λειτουργούν με περιστροφική κίνηση κεφαλής η επιφάνειά τους μπορεί και επεξεργάζεται καλύτερα μεγάλα αρχεία τα οποία έχουν γραφτεί στην μαγνητική επιφάνεια σε κομμάτια, το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα ο δίσκος να λειτουργεί ταχύτερα όταν η κεφαλή ακολουθεί μία συνεχόμενη κίνηση για να προσπελάσει τα δεδομένα. “Οσο ο δίσκος αρχίζει και γεμίζει με δεδομένα οι εγγραφές στην επιφάνεια του δίσκου θα γίνονται διάσπαρτες γιατί το σύστημα δεν θα βρίσκει χώρο αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει τα δεδομένα και η κεφαλή θα κάνει μεγαλύτερη διαδρομή για να »διαβάσει» το αρχείο. Φυσικά στους SSD δεν έχουμε τέτοια προβλήματα μιας και δεν έχουν όπως είπαμε κινητά μέρη.
Και τέλος το βασικότερο η τιμή…
Τιμή: Οι τιμές ακόμη για τους SSD είναι πάρα πολύ ακριβές, και για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα δίσκος HDD 500 GB κοστίζει περίπου 50 euro ενώ ένα αντίστοιχο SSD περίπου στα 300 euro.

Αναδημοσίευση από Thinktech.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: