Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Τι είναι η κοινή παραβίαση ασφάλειας man-in-the-middle;


Η επίθεση man-in-the-middle (Man-in-the-middle attack) είναι μια κοινή παραβίαση ασφάλειας. όπου ο επιτιθέμενος παρεμποδίζει τη νόμιμη επικοινωνία μεταξύ δύο μερών, τα οποία είναι φιλικά μεταξύ τους.Στη συνέχεια, ο κακόβουλος host (υπολογιστής)
ελέγχει τη ροή επικοινωνίας και μπορεί να αποσπάσει ή να αλλάξει πληροφορίες που στέλνονται από έναν από τους αρχικούς συμμετέχοντες. Οι επιθέσεις man-in-the-middle εφαρμόζονται ιδιαίτερα στο πρωτόκολλο Diffie-Hellman, όταν η συμφωνία ανταλλαγής κλειδιών γίνεται χωρίς επικύρωση (authentication).

Έστω ότι η Alice θέλει να επικοινωνήσει με τον Bob. Ανάμεσα από την Alice και τον Bob βρίσκεται η Mallory η οποία θέλει να παρακολουθήσει την συζήτηση αλλά και ενδεχομένως και να την παραποιήσει (χωρίς να το καταλάβει η Alice και ο Bob).
Στην αρχή της επικοινωνίας η Alice ζητά από τον Bob να στείλει το δημόσιο κλειδί του. Εάν ο Bob στείλει το δημόσιο κλειδί του στην Alice, η Mallory μπορεί να το υποκλέψει, έτσι ξεκινά η επίθεση «Man in the middle». Η Mallory στέλνει ένα πλαστό μήνυμα στην Alice όπου στη θέση του δημόσιου κλειδιού του Bob στέλνει το δικό της δημόσιο κλειδί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΘΕΣΗΣ.

man-in-the-middle-thinktech.gr
Η Alice λαμβάνει το πλαστό κλειδί της Mallory το οποίο θεωρεί ότι ανήκει στον Bob. Κρυπτογραφεί το μήνυμα με το πλαστό κλειδί της Mallory και στέλνει το μήνυμα στον Bob. Η Mallory υποκλέπτει το μήνυμα αυτό (το αποκρυπτογραφεί με το ιδιωτικό κλειδί του), αν θέλει το παραποιεί, και το στέλνει κρυπτογραφημένο με το δημόσιο κλειδί του Bob, στον Bob . Όταν ο Bob λαμβάνει το πλαστογραφημένο μήνυμα από την Mallory, το αποκρυπτογραφεί χρησιμοποιώντας το ιδιωτικό του κλειδί, και θεωρεί ότι το μήνυμα έχει σταλθεί από την Alice (αγνοώντας ότι η Mallory έχει υποκλέψει την επικοινωνία και ίσως έχει πλαστογραφήσει το μήνυμα της Alice).
1. H Alice στέλνει ένα μήνυμα στον Bob, το οποίο υποκλέπτεται από την Mallory:
Alice "Γεια σου Bob, είμαι η Alice. Δώσε μου το δημόσιο κλειδί σου."-->  Mallory      Bob
2. Η Mallory αναμεταδίδει το μήνυμα στον Bob. Ο Bob δεν γνωρίζει ότι το μήνυμα αυτό δεν έχει έρθει από την Alice:
Alice      Mallory "Γεια σου Bob, είμαι η Alice. Δώσε μου το δημόσιο κλειδί σου."-->   Bob
3. Ο Bob απαντά στέλνοντας το δημόσιο κλειδί του:
Alice      Mallory   <--[Δημόσιο Κλειδί Bob] Bob
4. Η Mallory αντικαθιστά το κλειδί του Bob με τον δικό της δημόσιο κλειδί, και το μεταδίδει στην Alice, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί είναι του Bob:
Alice   <--[Δημόσιο Κλειδί της Mallory] Mallory      Bob
5. Η Alice κρυπτογραφεί το μήνυμα με το κλειδί της Mallory το οποίο νομίζει ότι είναι το κλειδί του Bob, θεωρώντας ότι το μήνυμα μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει μόνο ο Bob με το ιδιωτικό του κλειδί:
Alice "Θα με συναντήσεις στην στάση λεωφορείων!"[κρυπτογρ. με το δημ. κλειδί της Mallory]-->   Mallory      Bob
6. Επειδή το μήνυμα κρυπτογραφήθηκε με το κλειδί της Mallory, η Mallory το αποκρυπτογραφεί, το διαβάζει, και το πλαστογραφεί (εάν θέλει), και το στέλνει στο Bob αφού πρώτα το κρυπτογραφήσει με το δημόσιο κλειδί του Bob:
Alice      Mallory "Θα βρεθούμε στο κέντρο της πόλης!"[κρυπτογραφημένο με το δημόσιο κλειδί του Bob]-->   Bob
7. Ο Bob θεωρεί το μήνυμα ότι είναι από την Alice αφού η επικοινωνία με την Alice είναι κρυπτογραφημένη και ασφαλής.

;Άρθρο απο www.thinktech.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: